slider-plafondliften-2018-13-1600x525

Alles wat u moet weten over tilliften

Heldere uitleg over tilliften, tilliftvoorbeelden, tilbandvideo’s en til & transfer advies op locatie!

Op deze website proberen we u wegwijs te maken in de verschillende mogelijkheden, voor- en nadelen en belangrijke aandachtspunten. Uiteindelijk adviseren we u desgewenst persoonlijk bij het maken van de juiste keuze. Profiteer van ruim 20 jaar ervaring met tillen en verplaatsen van personen, zowel voor particulieren als zorginstellingen!

Tillen met de actieve tillift (verrijdbaar)

 

Actieve tilliften, ook wel sta-liften genoemd, bieden voordelen bij gebruik van toilet of hygiëne handelingen doordat de cliënt in de tilband slechts beperkt wordt ondersteund. Actieve tilliften zijn slechts voor een beperkte doelgroep geschikt. Enige spierkracht in de benen, en voldoende rompbalans van de cliënt is een absolute voorwaarde!

Tillen met de passieve tillift (verrijdbaar)

 

Passieve tilliften zijn geschikt voor het uitvoeren van uiteenlopende tilhandelingen, afhankelijk van de gekozen tilband wordt de client meer of minder ondersteuning geboden, en zijn de tilliften deels geschikt voor gebruik in combinatie met het toilet. Een goede onderrijdbaarheid van bijvoorbeeld bed, rolstoel of toilet is een absolute voorwaarde!

Tillen met de plafondtillift 

 

Plafondtilliften zijn geschikt voor het uitvoeren van uiteenlopende tilhandelingen, afhankelijk van de gekozen tilband wordt de cliënt meer of minder ondersteuning geboden. Ook zijn er frames leverbaar waarmee actief getild kan worden of tilbeugels waarmee de cliënt transfers geheel zelfstandig zou kunnen uitvoeren.

actieve-tillift-stalift-500x560

Voorbeeld tillen met actieve tillift, de tilband biedt veel vrije ruimte omdat alleen het ruggedeelte ondersteund wordt. Wel is hiervoor voldoende kracht in de benen en rompbalans van de cliënt vereist.

Hoe werkt een tillift aan het plafond?

Aan het plafond worden rails gemonteerd waarin een compacte liftcassette wordt geplaatst. Deze cassette volgt het traject van het railsysteem en kan worden geleverd met uiteenlopende jukken en draagbanden.

Mono railsysteem
Het railsysteem kan bestaan uit rechte rails, maar ook uit bochtenen kruisingen. Met het ontwerp van het tilsysteem dient uiteraard rekening te worden gehouden met de inrichting van de ruimte en alle uit te voeren tilhandelingen.

XY railsysteem
Door een beweegbare rail met trolleys haaks onder twee vaste rails te plaatsen, ontstaat een zogenaamd XY systeem waarmee de lift een groot vlak kan bereiken. Bij toepassing van een XY systeem hoeft daarom nauwelijks rekening te worden gehouden met de inrichting.  Ook is het mogelijk deze systemen aan elkaar te koppelen, of jukken van het systeem over te nemen in andere systemen.

Railsystemen koppelen

Ook is het mogelijk om de verschillende systemen door middel van een koppelsysteem te combineren. Omdat in een slaapkamer de indeling op termijn zou kunnen wijzigen kan in de slaapkamer bijvoorbeeld worden gekozen voor een systeem waarmee de plafondlift de gehele ruimte kan bereiken (XY systeem). Omdat een douchestretcher of toilet op een vaste positie geplaatst worden kan het systeem vanuit de slaapkamer worden gekoppeld aan een mono rail (met rotonde of bochten) om de gewenste posities in de badkamer te bereiken.

In een ideale situatie wordt gekozen voor een combinatie van 2 XY systemen in beide ruimtes. Hierdoor bereikt de plafondlift iedere gewenste positie in zowel de slaapkamer als de badkamer. De plafondlift kan diagonaal door de ruimtes worden voortbewogen, waarbij geen rekening hoeft te worden gehouden met het verloop van het railtraject.

plafondlift-domicare-transactive-met-kanteljuk-voor-therapiebad_1200x900-2

Plafondtilliften zijn bij uitstek geschikt voor tilhandelingen boven baden en zwembaden. Er staat niets in de weg, de lift komt nooit in contact met het water en de handbediening is 100% waterproof.

Verpleeghuizen - Plafondlift PG afdeling

Plafondtilliften worden veelvuldig toegepast in zorginstellingen, om fysieke belasting te beperken en tijd te besparen. men heeft ervaren dat plafondtilliften zichzelf al snel terug verdienen.

tillift-in-de-kast-800x600

Plafondtilliften kunnen worden weggewerkt in kasten, waarbij meteen het juk en de tilband keurig zijn opgeborgen. De rail voor de plafondlift kan vlak worden weggewerkt in het plafond.

plafondlift-domicare-transactive-met-kanteljuk-bij-snoezelkussen-500x710

Voorbeeld plafondtillift met elekrisch bedienbaar kanteljuk / vierpuntsjuk

Plafondtillift toepassingen

Plafondtilliften maken het mogelijk om overal te tillen en verplaatsen, mits het juiste railverloop is gekozen, zonder dat de tillift in de weg staat, zonder fysieke inspanning en zonder rekening te houden met het verloop van de rail. Als het systeem wordt uitgerust met elektrische aandrijfmotoren en afstandsbediening is de plafondtillift voor een aantal mensen zelfs 100% zelfstandig te gebruiken.

tillift-demo-video-afbeelding_6Gekoppelde XY systemen 

 

Door een beweegbare rail met trolleys haaks onder twee vaste rails te plaatsen, ontstaat een zogenaamd XY systeem waarmee de lift een groot vlak kan bereiken. De systemen kunnen aan elkaar worden gekoppeld zonder het bedienen van schakelaars, het systeem volgt volledig automatisch.

tillift-zlef-bedienen-teaser-voor-demonstratie-film-1024x639Plafondlift zelfstandig gebruiken

 

Onze universele plafondlift kan tegen een kleine meerprijs worden voorzien van een elektrisch aangedreven voor/achteruit functie en afstandsbediening. De lift kan worden voorzien van diverse jukken of tilbeugels voor volledig zelfstandig gebruik.

 

Lees meer >

Voorbeelden van tilliftsystemen

Tillen van bed naar rolstoel

Soms zijn uitsluitend tilhandelingen gewenst om uit bed in de rolstoel of douchestoel te komen. Enkele meters rail met een plafondlift zijn dan voldoende, en dit is in het algemeen niet duurder dan een verrijdbare tillift. Op het moment dat er ook een tilhandeling nodig is in bijvoorbeeld de badkamer, dan is er een tweede systeem nodig waardoor de aanschafprijs van plafondliften als snel hoger uitvallen dan een verrijdbare tillift. Let er wel op dat bij het verplaatsen van badkamer naar slaapkamer met een nog natte douchestoel vaak ongewenste situaties oplevert. De vloer van de slaapkamer is hier vaak niet op berekend, een natte laminaatvloer is niet geschikt om nat te worden en zal in praktijk snel glad worden waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan

Tillen van slaapkamer naar badkamer

Om snel en eenvoudig tilhandelingen vanuit het bed, direct naar een douchebrancard of toilet in de badkamer uit te voeren kan worden gekozen voor een doorlopend tilliftsysteem van slaapkamer naar badkamer. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van het gekozen aantal tilhandelingen of posities waarna getild moet worden.

 

Lees meer over plafondliften >>

Voorbeeld 1

Twee aparte systemen

Een tilsysteem per vertrek

Plafondlift wordt alleen gebruikt voor korte transfers van en naar de rolstoel

Voorbeeld 2

Tilsysteem met bochten

Transport van A naar B met tillift

Badkamer en slaapkamer beperkt bereikbaar met tillift

Voorbeeld 3

Gekoppeld tilsysteem

Transport van A naar B met tillift

Badkamer volledig bereikbaar met tillift, slaapkamer gedeeltelijk

Voorbeeld 4

Gekoppeld tilsysteem

Transport van A naar B met tillift

Badkamer en slaapkamer volledig bereikbaar met tillift

Tillift met tweepuntsjuk of (vierpunts) kanteljuk?

Tillen met tweepuntsjuk

De tilband voor tweepuntsjukken zijn standaard voorzien van lussen met verstelmogelijkheden, waardoor zowel in zittende als (half)liggende positie kan worden getild. Deze positie kan niet tijdens het tillen worden aangepast. Voor cliënten die geen gebruik maken van zit- of ligortheses zal een tweepuntsjuk in de regel prima voldoen.

Tillen met kanteljuk

Indien het gewenst is om de positie van een cliënt, tijdens het uitvoeren van de tilhandelingen, te wijzigen dan biedt het elektrisch verstelbare kanteljuk hiervoor een oplossing.

Tilbanden

De keuze voor de juiste tilband verdient de nodige aandacht. Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen welke tilhandelingen moeten worden uitgevoerd en met welke bijzonder heden van de cliënt rekening dient te worden gehouden.

Naast de juiste pasvorm bepaalt het materiaal in belangrijke mate de toepassing van de tilband. Kiest men bijvoorbeeld voor zeer glad, dun en soepel materiaal om gemakkelijk aan te brengen (polyester / parachute stof), waterdoorlatend materiaal voor bad en douche (polyester / net) of ademend, elastisch en soepel materiaal voor permanent verblijf in de tilband (spacer/stretch).

Zowel voor tilliften met tweepuntsjukken als tilliften met elektrisch bedienbare kanteljukken kennen we drie hoofdgroepen met betrekking van de toepassing van tilbanden: standaard tilbanden, verblijfsbanden en toiletbanden. Een verblijfsband zal per definitie gemaakt zijn van soepel en ademend materiaal. Een standaard tilband wordt na iedere tilhandeling verwijderd en is daarom in de regel gemaakt van glad materiaal, waardoor de tilbanden makkelijker kan worden aangelegd en verwijderd. Toch is het mogelijk om een standaard tilband te bestellen in ademend materiaal, waardoor het mogelijk is om ook een standaard tilband voor bepaalde periodes in de (rol)stoel achter te laten, bijvoorbeeld tijdens het vervoer van thuis naar een dagbesteding.

Standaard tilbanden

De tilband is leverbaar standaard voorzien van lussen met verstelmogelijkheden, waardoor zowel in zittende als (half)liggende positie kan worden getild. De tilbanden zijn voorzien van comfortabele brede beenslips, aan de binnenzijde voorzien van foam, aan de buitenzijde voorzien vann extra glad materiaal (slipfit). De universele tilband is snel en eenvoudig aan te leggen en biedt maximaal comfort voor de cliënt.

Verblijfsbanden

Verblijfsbanden zijn net als standaard tilbanden geschikt voor bijvoorbeeld transfers vanuit bed naar de rolstoel, rolstoel naar douche/toiletstoel of bijvoorbeeld een aankleedtafel. In tegenstelling tot standaard tilbanden en toiletbanden wordt er bij verblijfsbanden vanuit gegaan dat de tilband niet telkens na iedere transfer wordt verwijderd en opnieuw wordt aangelegd.

Bij het ontwerp van de verblijfsbanden hoeft hier dan ook geen rekening te worden gehouden en wordt het accent verplaatst naar het comfort voor de cliënt. Logisch want deze verblijft immers permanent op de tilband.

Toiletbanden

Deze specifieke tilbanden zijn veel beter geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in combinatie met het toilet of het uitvoeren voor persoonlijke verzorging / lichaamshygiëne dan standaard tilbanden. Vandaar dat deze tilbanden in het algemeen worden aangeduid als ‘’toiletbanden’’.

Afhankelijk van de cliënt kan een tilband worden toegepast die minder ondersteuning biedt dan een standaard tilband. Omdat deze tilbanden zijn voorzien van veel smallere beenlussen en minder ondersteuning van de onderrug ontstaat er relatief veel vrije ruimte. De smalle beenlussen maken het in enkele situaties tevens mogelijk om onderkleding te verwijderen.

Voor het kunnen gebruiken van toiletbanden is het belangrijk dat de cliënt beschikt over voldoende kracht in het boven -en onderlichaam.

Welke tilband is geschikt voor mijn situatie?

De keuze voor het juiste type tilband wordt in belangrijke mate bepaald door de verschillende zorghandelingen die gedurende de dag of nacht worden uitgevoerd. Uiteraard moet daarnaast rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen of wensen van de betreffende cliënt. Nadat een goede inventarisatie is gemaakt kan op basis hiervan de keuze uit het enorme assortiment aan tilbanden vaak worden gereduceerd tot slechts enkele tilbanden. Daarna is het een kwestie van even passen en uitproberen.

Tilband voorbeeld Pieter

 

’s Ochtends wordt Pieter vanuit bed getild naar de douche/toiletstoel. Na het wassen/douchen wordt Pieter terug in bed of op een aankleedtafel getild voor het afdrogen en aankleden. Nadat Pieter is aangekleed wordt hij in de rolstoel getild.

 

Pieter kan worden getild met een standaard tilband, uitgevoerd in polyester materiaal. Nadat Pieter in de douche/toiletstoel is getild kan de tilband worden weggenomen waardoor de tilband droog blijft. Het gladde polyester materiaal laat zich gemakkelijk aanleggen en wegnemen. De standaard tilband wordt aangelegd achter de rug van Pieter, tot aan de stuit waardoor het zitvlak vrij blijft. Hierdoor kan de tilband in de stoel worden aangelegd en gemakkelijk weer worden weggenomen.

 

Zaterdags gaat Pieter in bad.

 

Omdat Pieter met de tilband in het water wordt getild wordt de tilband uiteraard nat. Standaard tilbanden zijn voorzien van gepolsterde delen voor extra comfort waardoor het lang duurt voordat de tilband droog is (tilbanden mogen veelal wel in de wasmachine, maar niet in de droger). Hetzelfde type standaard tilband zou voor deze tilhandeling prima voldoen, maar dan uitgevoerd in polyester materiaal met gaatjes (net / gaas), zonder polstering in de beenlussen. Deze tilbanden zijn vaak snel droog.

 

Standaard tilbanden worden veelal geleverd in polyester materiaal en polyester met gaatjes (gaas/net) voor in bad. Er zijn standaard tilbanden leverbaar met lussen voor tweepunstjuk, clips voor kanteljuk of zowel lussen en clips die in combinatie met beide type jukken kunnen worden gebruikt.

Tilband voorbeeld Wessel

 

Net als Pieter wordt Wessel ’s ochtends vanuit bed getild naar de douche/toiletstoel. Na het wassen/douchen wordt Wessel terug in bed of op een aankleedtafel getild voor het afdrogen en aankleden. Nadat Wessel is aangekleed wordt hij in de rolstoel getild.

 

Wessel gaat drie dagen per week naar de dagbesteding. Op de dagbesteding wordt net als thuis gebruik gemaakt van tilliften, waarbij het de bedoeling is dat Wessel gedurende de dag zijn tilband in zijn rolstoel houdt zodat op het dagverblijf niet telkens bij iedere cliënt een tilband hoeft te worden aangelegd.

 

Net als Pieter kan Wessel worden getild met een standaard tilband, uitgevoerd in polyester materiaal. De standaard tilband wordt aangelegd achter de rug van Wessel, tot aan de stuit waardoor het zitvlak vrij blijft. Hierdoor kan de tilband in de stoel worden aangelegd en gemakkelijk weer worden weggenomen.

 

Omdat Wessel ook op het dagverblijf wordt getild is het van belang om te bepalen welk type juk er op het dagverblijf wordt toegepast. Er zijn tilbanden met lussen die geschikt zijn voor een tweepuntsjuk en tilbanden met clips die geschikt zijn voor een kanteljuk. Het heeft uiteraard de voorkeur als de tilband die vanuit huis wordt meegegeven naar het dagverblijf geschikt is voor het type juk dat op het dagverblijf wordt gebruikt.

 

Als het type juk op het dagverblijf afwijkt van het type juk dat thuis wordt gebruikt is het soms een goede oplossing om de tilband zowel van lussen als clips te voorzien. Ook kan ervoor worden gekozen om de tilband voor het dagverblijf in de rolstoel te plaatsen, waarna Pieter in de rolstoel wordt getild en de (thuis) tilband wordt weggenomen. Omdat Pieter overdag op de tilband zit moet worden gekozen voor een soepel en ademende materiaalsoort.

Stel uw vraag, we zijn u graag van dienst!

Uw naam (verplicht)

Uw Telefoonnummer (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw woonplaats

Onderwerp

Uw bericht